Nynke Wiersma

Nynke Wiersma

Ik ga op zoek naar de impact van de overgang op de klachten en samen met de cliënt maak ik een persoonlijk plan om van de overgangsklachten af te komen.

De overgang

Ik ben gediplomeerd overgangsconsulent. De waarde van mijn beroep is dat ik alles vanuit de overgang bekijk. De overgang kan veel verschillende klachten veroorzaken. Diezelfde klachten kunnen echter ook een andere oorzaak hebben, dat maakt het vinden van hulp soms erg moeilijk. Hierdoor kan het voorkomen dat vrouwen lang zoeken naar een oplossing van hun klachten maar die niet vinden. Ik ga op zoek naar de impact van de overgang op de klachten en samen met de client maak ik een persoonlijk plan om van de overgangsklachten af te komen. Aan overgangsklachten is heel veel te doen namelijk. Veranderingen in voedings- en leefstijl kunnen bijvoorbeeld al grote impact hebben. Je moet echter wel weten wát je moet doen en dat bespreken we in het consult. Soms blijken klachten niet overgangsgerelateerd, dan adviseer ik een client hulp te zoeken bij een andere hulpverlener.

Waarom ik dit doe?

Ik vind het zo zonde dat vrouwen blijven lopen met overgangsklachten. Er is zoveel aan te doen namelijk. De overgang duurt jaren en vindt plaats in een vaak al heftige levensfase van een vrouw. Werk, (puberende) kinderen of juist kinderen die net het huis gaan verlaten, mantelzorg. De overgang komt hier bovenop en dat kan veel impact hebben. Des te meer reden om overgangsklachten niet te accepteren maar ook in deze jaren kwaliteit van leven te ervaren. Het is ongeloofelijk hoe weinig wij vrouwen weten van de overgang en ook weten helaas veel hulpverleners weinig van de overgang. Hierdoor wordt de overgang vaak niet herkend als factor en worden diagnoses en oplossingen gevonden die niet bij de oorzaak van het probleem (de overgang) aansluiten. Ik maak mij er hard voor om de overgang op de kaart te zetten. Zodat vrouwen zelf de overgang gaan erkennen als levensfase. Een fase die hoort in een vrouwenleven maar dat geen fase hoeft te zijn die we maar ondergaan ‘omdat het er nu eenmaal bijhoort’. Ik wil alle vrouwen helpen om de jaren van de overgang zo goed mogelijk door te komen want aan overgangsklachten is echt heel veel te doen!

Hoe ga ik te werk?

Voorafgaand aan het eerste consult stuur ik een vragenlijst op om de overgangsklachten al enigszins in kaart te brengen. Zo wordt het eerste consult ook meteen een praktisch consult waarin we vaak al met oplossingen kunnen gaan beginnen voor de ergste klachten. Tijdens het consult gaan we in op de klachten en het verloop hiervan en we bespreken hoe iemands leven is geweest hormonaal gezien. Zo krijg ik een beeld van welke klachten met elkaar samenhangen en wat de rol van de overgang is. Vervolgens maken we samen een plan welke klachten we als eerste gaan aanpakken en geef ik adviezen om de klachten te verminderen. Soms moeten we meerdere dingen uitproberen tot we de juiste oplossing vinden. Een belangrijk onderdeel van het consult is ook het geven van informatie. Ik geef uitleg over wat er allemaal met het lijf gebeurt in de overgang. Hoever iemand in de overgang is en hoelang het nog kan gaan duren. De overgang bestaat uit verschillende fasen namelijk. Begrijpen wat de hormoonveranderingen met het lichaam kunnen doen maakt een groot verschil in hoe klachten ervaren worden. Ook besteed ik aandacht aan gezond verouderen. De overgang heeft impact op ons verouderingsproces namelijk en het is best goed daar eens bij stil te staan.

Afspraak maken

Je kan bij mij terecht voor

 • Overgangsklachten
 • Advies op maat
 • Persoonlijke overgangscoaching
Ovale header image

Recensies

  Al tijdens het eerste gesprek voelde ik me op mijn gemak. Er werd goed naar mij geluisterd, goede adviezen gegeven waardoor ik weer verder kon.

  ---- Laura G

  Fijne sfeer en centrum om zorg te ervaren. Heldere uitleg van behandeling met concrete aanpak. Veel vakkennis.
  Prettig en vertrouwelijk.

  ---- Mirte B

  Er werd serieus naar mijn klachten geluisterd en mee omgegaan. Fijne begeleiding, gevoel van ondersteuning.

  ---- Renske H

Kennismaken?

Persoonlijk, eerlijk en altijd in de buurt. Dat is lein.

Vragen of opmerkingen? Of ben jij klaar om die eerste stap richting een nieuwe versie van jezelf te zetten? Neem contact met ons op via onderstaand contactformulier. We komen vliegensvlug bij je terug.

  Nynke Wiersma

  Nynke Wiersma

  Aan overgangsklachten is heel veel te doen, blijf er niet mee lopen!

  Connecting Women