bekkenfysiotherapie
Ik ben bekkenfysiotherapeut, geregistreerd in het Centraal Kwaliteits Register Bekkenfysiotherapie en lid van de NVFB, en zo klinkt het misschien niet maar dat is een breed vakgebied. De lage rug en het bekken, maar ook de bekkenbodem, de organen zoals de blaas, darmen en baarmoeder horen daarbij. Dus problemen met de gewrichten en spieren, maar ook problemen met plassen, de stoelgang en de seksualiteit als de bekkenbodem daar een rol bij speelt kunnen door de bekkenfysiotherapeut behandeld worden. We zien vrouwen tijdens de zwangerschap en na de bevalling, maar ook niet-zwangeren, dames in alle leeftijden, mannen en kinderen.
Waarom ik dit doe?
Bekkenfysiotherapie is een mooie specialisatie van de fysiotherapie. Maar we bereiken nog steeds te weinig mensen die problemen ondervinden in het bekken en van de bekkenorganen. Nog steeds zijn er mensen die geen hulp zoeken als ze b.v. moeite hebben om hun plas op te houden, vrouwen van 30 maar ook mannen van 60 denken dat het erbij hoort. Mooi is dat onze beroepsvereniging (NVFB) samen met deskundigen de “bekkenbodemcheck” heeft ontwikkelt voor vrouwen na de bevalling. Dat is al een mooie stap, problemen in het bekken moeten zo snel mogelijk in kaart worden gebracht
Hoe ga ik te werk?
Een consult bij de bekkenfysiotherapeut is laagdrempelig. Er is geen verwijzing nodig maar dan beoordelen we in het eerste consult wel of de klachten geschikt zijn om te behandelen door de bekkenfysiotherapeut. Soms verwijs ik daarom nog naar de huisarts terug. Met een verwijzing van de huisarts, de specialist of op advies van de verloskundige kunnen we ook een afspraak maken. Bekkenfysiotherapie wordt meestal vergoed uit de aanvullende zorgverzekering en voor sommige aandoeningen uit de basisverzekering.
Tijdens het eerste consult vraag ik veel, over de spieren en gewrichten maar juist ook over het functioneren van de bekkenorganen. Ik wil onderzoeken hoe o.a. de bekkenbodem functioneert en dat kan met vragenlijsten en met een onderzoek van de bekkenbodem. Daarbij kan een inwendig onderzoek nodig zijn, daar geef ik uitleg over en vraag ik natuurlijk toestemming voor. Ik werk al jaren in Strijen en ik heb niet lang nagedacht toen ik gevraagd werd om als bekkenfysiotherapeut ook in het vrouwencentrum Lein te komen werken. Het is fijn dat er op deze werkplek zo makkelijk lijntjes uitgezet kunnen worden naar andere hulpverleners. En dat zijn er bijna te veel om op te noemen. Samenwerken is nu zo laagdrempelig en daar verheug ik me op.
Afspraak maken